Bel mij terug

vul hieronder uw telefoonnummer in en wij bellen u binnen 24 uur (op werkdagen) terug!

Laatste blog

Loondispensatie en loonkostensubsidie, het niet vertelde verhaal Uitgegeven op 30 maart 2018

Op 2 maart 2018 heeft het Ministerie opnieuw een uitgebreide brief gestuurd over de... Naar de blog >

Contact opnemen

ENgage werkgeversadvies B.V.
Deventerstraat 31
7311 LT Apeldoorn

Telefoon:  055 - 576 00 39
Email: info@engage-wa.nl

Ziektewet en re-integratie spoor 1

06 april 2017 door Janthony Wielink | 0 Reacties
enkvest_-_kluwer-15-4_279x0

Met de komst van de nieuwe Werkwijzer Poortwachter van UWV (24 maart 2017) is het duidelijker dan ooit. Een werkgever die eigenrisicodrager is voor ZW (Ziektewet) zal bij re-integratie van een zieke ex-werknemer toch eerst moeten kijken of er mogelijkheden zijn voor re-integratie in het eigen bedrijf (spoor 1). Al langer was dit min of meer duidelijk, maar nu dus duidelijker dan ooit.

De grond van deze bepaling staat in artikel 63a van de Ziektewet, waarin staat dat de werkgever die eigenrisicodrager is, moet handelen als ware de werknemer in dienstbetrekking. Duidelijkheid is fijn, maar zal ook gevolgen hebben.

  1. Gevolgen voor adviseurs Inkomensverzekeringen

Adviseurs zijn of waren in overleg met werkgevers over eigenrisicodragerschap ZW. Want er valt een financiële besparing te behalen, als er gekeken wordt naar premies of ZW-uitkeringen. Maar valt de besparing niet weg als bij ziekte van een ex-werknemer alle onderbouwing uit de kast getrokken moet worden om aan te kunnen tonen dat spoor 1 niet mogelijk is? Bijvoorbeeld een arbeidsdeskundig onderzoek? Meerdere adviseurs vinden dit onderwerp een niet zomaar weg te poetsen verschil.

  1. Gevolgen voor werkgevers

Werkgevers zullen achter de oren krabben bij deze plicht. Want niet in alle gevallen zal het wenselijk zijn dat de werknemer terug kan keren. Als er bijvoorbeeld bewust sprake is geweest van een tijdelijk contract ter overbrugging van een bepaalde periode. Of als bij terugkeer de werknemer door de ketenbepaling in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) te maken krijgt met een vaste aanstelling. Dit kan voorkomen worden door juist geen eigenrisicodrager ZW te willen zijn. Maar, dan ben je als werkgever de grip weer kwijt op re-integratie.

Kortom, het laatste woord zal hier nog niet over gezegd zijn. Diverse partijen spreken er nu al schande van dat het arbeidsrecht en de re-integratieregels hier niet op elkaar afgestemd zijn. Waardoor er een cruciaal verschil is ontstaan tussen wel en geen eigenrisicodrager ZW. We volgen eventuele ontwikkelingen voor u met meer dan gewone belangstelling.

Er zijn een aantal artikelen op LinkedIn gepubliceerd rond de Ziektewet die beschikbaar staan als u zich heeft ingelogd.

0 reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

Plaats een reactie
Naam*E-mail*
Bericht