Polak zit op de centen: Welk verschil een maand kan betekenen

In onze ENgaged-nieuwsbrief deelt Anne Polak één van haar ervaringen uit de praktijk met u in de rubriek 'Polak zit op de centen'. Centraal staat daarbij de besparing die zij voor werkgevers realiseert. Deze week het verhaal over een WIA beoordeling die een maand later gedateerd bleek te zijn.

Dag Anne, mooie vakantie gehad?

Nou, dat kan je wel zeggen, ik geloof dat ik in drie weken twee wolkjes gezien heb.

Je bent ook aardig verkleurd! Heb je wel alweer een verhaal voor ons of ben je nog aan het opstarten?

Nee joh, het loopt storm hier, dus ik ga snel van start. Ik heb een WIA-zaak voor je waarbij de WIA-beoordeling slechts een maandje stand hield.

Dat schiet lekker op, een kort verhaal dus.

Dat zou je op het eerste gezicht zeggen maar dat was, ik zou bijna zeggen vanzelfsprekend, niet het geval. Een al wat oudere werknemer viel uit voor zijn werkzaamheden bij zijn werkgever; een eigenrisicodrager waar wij het WIA-casemanagement voor uitvoeren. De uitval heeft te maken met fysieke beperkingen van de werknemer. Beperkt bij bukken, tillen en reiken moet je dan aan denken. Uiteindelijk is de WIA-beoordeling aan de orde en het UWV constateert dat er sprake is van 49 procent arbeidsongeschiktheid.

Mooi, dan kan hij nog de helft van de tijd aan de slag!

Nou, jij bent ook duidelijk net terug van vakantie. Het arbeidsongeschiktheidspercentage hoeft natuurlijk niks te zeggen over de urenomvang. Even aan de slag is ook veel te makkelijk gezegd als een werknemer 104 weken van re-integratie al achter de rug heeft, zonder dat daarbij een goed resultaat is behaald. Eerlijk gezegd waren we enigszins aan het twijfelen over de belastbaarheid van deze werknemer. Hij had gelukkig de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen en we zijn gaan monitoren hoe hem dat afging.

Je kan toch best werk doen wat fysiek wat minder belastend is. Computeren of zo?

Het doel is ook om arbeid te vinden die bij de belastbaarheid en de mogelijkheden van de werknemer passen. Mooi dat je het over werken met de computer hebt, want deze werknemer was al enige tijd bezig met een computercursus. Hij had dus vrijwilligerswerk en zijn computercursus en dat vonden we voor wat betreft re-integratieinzet het maximale op dat moment.

Ik neem aan dat na afronding van de cursus hij op zoek is gegaan naar werk dat erop aansloot?

Helaas niet. Enkele weken later kregen we de melding dat zijn gezondheidsituatie verslechterd was. Ik heb een bedrijfsarts ingeschakeld en die was vrij duidelijk in zijn oordeel. De vastgestelde beperkingen en de verwachting over het verloop van de aandoening maakten mij duidelijk dat hier IVA aan de orde was. Het UWV hebben we daarom gevraagd nogmaals een beoordeling uit te voeren.

Logisch. Wat kwam daar uit?

Nou, in eerste instantie helemaal geen beoordeling. UWV was van mening dat een nieuwe beoordeling veel te kort na de eerste beoodeling zou plaatsvinden. Dat zou onnodig zijn, temeer de werknemer toch geen verschil in uitkering zou merken. De loongerelateerde fase zou immers nog even doorlopen. Omdat de werkgever eigenrisicodrager voor de WGA is, zou de bedrijfsarts een en ander maar moeten blijven volgen.

Niet logisch.

Nee, nou van het volgen door de bedrijfsarts op zich wel, maar van uitstel van een nieuwe beoordeling natuurlijk niet. De werknemer had weliswaar een loongerelateerde uitkering maar die is niet gelijk aan een IVA-uitkering. Bovendien speelt bij de WGA-uitkering dat er de re-integratieverplichtingen zijn. Vergeet daarnaast niet dat de werkgever, eigenrisicodrager of niet, voor de WGA-uitkering opdraait en niet voor de IVA-uitkering. Het heeft uiteindelijk een paar maanden geduurd voordat de werknemer uiteindelijk opnieuw is gezien.

Je moest dus aan de bak; praten als Brugman.

Ja dat enerzijds, maar anderzijds merk je hieraan ook de tekorten die UWV heeft aan verzekeringsartsen en de achterstanden die dat veroorzaakt in beoordelingen. De nieuwe beoordeling stelde vast dat de werknemer volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is. Dat werd ook met terugwerkende kracht vastgesteld, met als datum vier weken na de eerste WIA dag. De oorspronkelijke beoordeling hield dus in feite een maandje stand.

Die oorspronkelijke beoordeling had dus eigenlijk beter een maandje later plaats kunnen vinden.

Haha jazeker, maar als je alles van tevoren weet… In ieder geval is dit voor alle betrokkenen, na wat aandringen van onze kant, naar tevredenheid afgelopen.

Wij zijn in ieder geval ook weer tevreden. Bedankt Anne en succes met de drukte!